Ανεργία, αγάπη μου!

Κυριακή, Ιουνίου 05, 2016

Γεια σου nonboring-girl!

Εντάξει, δε θα κάτσω να σου μιλήσω ούτε για το πόσο έχει αυξηθεί η ανεργία, ούτε για το πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια δουλειά γενικά. Πρώτη φορά αριστερά σου λέει μετά. (Ας μη τα θυμηθώ και συγχυστώ ξανά). Θα το κάνω λίγο πιο προσωπικό το θέμα και θα σου μιλήσω για την γλυκιά καθημερινότητα που ζω ψάχνοντας δουλειά στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα για μια πραγματική ιστορία συνέντευξης. Να γελάσουμε λίγο βρε αδερφέ. 


Ξυπνάς το πρωί και φτιάχνεις το καφεδάκι σου. Ανοίγεις λάπτοπ γεμάτη αισιοδοξία: "Σήμερα είναι η μέρα μου, το νιώθω". Αμ δε!!!
Υπάρχουν διάφορα site που μπορούν να σε "βοηθήσουν" να βρεις δουλειά. Από τα πιο "business" μέχρι τα πιο "λαϊκοανεβάζωοτιμουκατέβει" φάση. Θα σου δείξω σε ποια μπαίνω εγώ για να πάρεις μια ιδέα.


Το βιογραφικό σου το έχεις εννοείται ανανεωμένο με τα καινούργια σεμινάρια που έχεις κάνει, καινούργια φωτογραφία (γιατί δεν είμαι πλέον 22 αλλά 26, οh god) και το έχεις πάντα μαζί με συστατική επιστολή καρφιτσωμένα σε επιφάνεια εργασίας κινητού και λάπτοπ. Γιατί που ξέρεις;;;; Εκεί που πίνεις τον καφέ σου και μπαίνεις λίγο facebook τσουυυυπ ξεπετάγεται η αγγελία (διότι εννοείται πως τις παραπάνω σελίδες τις έχεις κάνει και like στο fb...τί όχι;;;;) και δε γίνεται να χάσεις τέτοια ευκαιρία σε περίπτωση που η συγκλονιστική αυτή στιγμή δε σε βρει σπίτι.

Και ξεκινάς να σκέφτεσαι πως έχεις φτάσει σε μια ηλικία που πρέπει να κάνεις επιτέλους αυτό που σπούδασες και στέλνεις αβέρτα τα βιογραφικά σε εταιρίες, λογιστήρια, κλπ αλλά όλοι ζητάνε εμπειρία τουλάχιστον 3 χρόνια. Μα πώς να έχω εμπειρία σαν οικονομολόγος στα 26 μου αφού από τα 22 που τελείωσα τη σχολή πάλι το ίδιο ζητούσαν οπότε κανείς δε με πήρε άρα δεν το έχω ασκήσει το επάγγελμα βρε αδερφέ ακόμα;

Και το ξανασκέφτεσαι και λες.. 
Μαράκι.. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Πρέπει να ρίξεις και πάλι τα στάνταρ σου όπως και με την προηγούμενη δουλειά γιατί αλλιώς δε θα δουλεύεις καν. Πράγμα που δε το θέλουμε. 
Οπότε ξεκινάς και στέλνεις αβέρτα σε διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, ρεσεψιόν για τη θέση της γραμματείας. Αλλά έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ένα πράγμα. Θα πας παντού αρκεί το ωράριο να μην είναι ΣΠΑΣΤΟ. Δε το θες αυτό ξανά στη ζωή σου. Αφού γι αυτό έφυγες από την προηγούμενη δουλειά.

Και ντριιιιννννν.

Το τηλέφωνο χτυπάει γιατί τώρα έχεις να δηλώσεις εμπειρία και αυτό είναι σαν μαγνήτης για τους αγαπητούς εργοδότες. Έλκονται παιδί μου, έλκονται.

Γίνονται οι συστάσεις κλασσικά (ναι εγώ είμαι δεν πήρατε λάθος) και ακολουθεί συνέντευξη 15 λεπτών από το τηλ. Και τι δε ρώτησε ο αγαπημένος HR (human resources) που πολύ θα ήθελα να έκανα εγώ τη δουλειά του. Μόνο αν έχω γκόμενο δε ρώτησε αλλά αυτό θα ταν πιο απλό να το απαντήσω. Ευτυχώς όταν δεν έχω απέναντί μου κάποιον απαντάω πιο γρήγορα και δεν φαίνομαι αγχωμένη οπότε όλα πήγαν καλά και μου ζήτησε προσωπική συνέντευξη τάδε μέρα κι ώρα. 

Πάω, και με στήνει 1 ώρα και 1 τέταρτο. Κύριος. Ξεκινάει η συνέντευξη και τα πρώτα 10'' έχω ένα ελαφρύ τρέμουλο στο χέρι, αλλά μετά χαλάρωσα. Με ρωτάει άλλη μία τα ίδια.
 Άντε πάλι. Το περίμενα πιο ενδιαφέρον. 
Καταλήγει να με εκθειάζει για τα πτυχία μου την εμπειρία μου κλπ κλπ. Λέω εντάξει καλά πάμε. Και ξαφνικά αρχίζω να ακούω μία συγκεκριμένη λέξη πάνω από δυο φορές και κάτι νιώθω να μου ενοχλεί τον εγκέφαλο. Ε Υ Ε Λ Ι Κ Τ Η.

Θέλει να είμαι ευέλικτη. Ευέλικτη σε όλα. Μα ποια όλα;;; Ωράριο; Μισθός;;Και τα δύο;
Με ρώτησε πόσο έπαιρνα στην προηγούμενη δουλειά (τόσο περίεργος) και όταν του απάντησα με νούμερο (το βασικό έπαιρνα) με ρωτάει: Μικτά;;;;;;

Ωχ!

Αυτοί δε δίνουν ούτε το βασικό, που έχει φτάσει στα τάρταρα.

Συνεχίζει με την ευελιξία μου. (αυτή που θα πρεπε να έχω αν θέλω να με σώσει από την ανεργία) και αρχίζω ήδη να κουράζομαι και να συνειδητοποιώ ότι αυτή η δουλειά δεν είναι για μένα. Όχι γιατί είμαι υπεράνω αλλά γιατί αρχίζει και μου τη σπάει άσχημα το όλο concept της πρόσληψης. Οπότε ρωτάω:

''Μέχρι στιγμής έχετε ρωτήσει τόσα για μένα, για την προηγούμενη δουλειά μου, τους λόγους που έφυγα κλπ αλλά δεν μου έχετε πει κάτι για την εταιρία σας. Δε μου έχετε μιλήσει για τα ωράρια, ούτε για το μέρος για το οποίο με προορίζετε.'' 

 Και η απάντησή του ήταν:

"Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε ούτε για τα ωράρια εργασίας που θα έχετε ούτε για την περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα σας τοποθετήσουμε, με την πρόσληψη ενημερώνεται ο εργαζόμενος".

Δηλαδή μιλάμε για δουλειά kinder έκπληξη! Δε σου λένε ούτε τα βασικά. Θέλουν στρατιωτάκια που θα τα προσλαμβάνουν και μετά θα τους λένε που θα πάνε δουλέψουν, πόσες ώρες και πόσο θα πάρουν. Για να μην σας τα πολυλογώ άλλο υπήρξε ένα ακόμα 5' στο οποίο ξαφνικά είχε αποκτήσει λίγο επιθετική στάση απέναντί μου γιατί με θεώρησε απαιτητική και να μου λέει ότι δεν μπορεί να φτιάχνει τα ωράρια των άλλων να δουλεύουν σπαστό και το δικό μου όχι. Λες και εγώ υπονόησα κάτι τέτοιο. Εγώ από την αρχή είπα ότι δεν ενδιαφέρομαι για σπαστό και ήθελα να μάθω σε τί ωράρια δουλευουν οι εργαζόμενοί τους. Τί πιο απλό;;

Εννοείται πως του είπα πως δεν ενδιαφέρομαι για τη θέση και πήρα πίσω το βιογραφικό μου. Η επιχείρηση είναι η γνωστή ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΉ. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Βέέέέέβαια.... Τί νομίζατε; Ο ένας ζητάει να έχω αυτοκίνητο (άνεργη και αυτοκίνητο πάνε πακέτο άλλωστε), ο άλλος θέλει να δουλεύεις με bonus (αϊ παράτα μας χρυσέ μου) και η ζωή συνεχίζεται!

Δε χαλιέμαι , δεν πτοούμαι. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τί αξίζει και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα στο βωμό της ανεργίας. Για να σταματήσουν να σε εκμεταλλεύονται πρέπει εσύ να τους το επιβάλεις! Όποιος σκύβει μονίμως το κεφάλι δεν κερδίζει. 

Άλλωστε και οι καριέρες με τα όχι δεν χτίζονται;;;;

Σε φιλώ και σου στέλνω τη θετική μου ενέργεια για μια όμορφη Κυριακή!

Μ..





You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Αχ σε νιωθω δυσκολο τα πραγματα αλλα ποτε δεν ξερεις, ευχομαι τα καλυτερα ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο το post σου! Το διάβασα με πολύ ενδιαφέρον! Χαίρομαι που το αντιμετωπίζεις με σαρκαστική διάθεση.... αυτό δείχνει ότι είσαι δυνατή και αισιόδοξη. Καλά κάνεις και δε το βάζεις κάτω! Φυσικά και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματα τους .... μπορώ να πω σε χάρηκα!!!!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε στρουμφιτα μου!φιλάκια πολλααααα!😘

      Διαγραφή
  3. πολύ ωραίο και διαφορετικό ποστ! διαβασα ένα ακομα με θεμα την ανεργία στην Θεσσαλονίκη στο parallaximag! ποσο ισχυουν ολα.. και ποσο απογοητευση για τη νέα γενιά σαν και εμένα που θα τελειώσει τη σχολή σε 1 χρόνο και κάτι :p αστα να πανε! φιλιά πολλά!
    ας ειμαστε αισιόδοξες! δεν χάνουμε κάτι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ελενη μου!εννοειται αισιοδοξία! Και επίσης ή γνώση είναι δύναμη κ τίποτα δεν πάει χαμένο!φιλια πολλά!!

      Διαγραφή
  4. Σε καταλαβαίνω τα ίδια τραβάω και εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλο και κάτι θα γίνει! Εύχομαι να πάνε όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν να σε νιώθω! Και προσπαθώ κάθε φορά να μην χαλιέμαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μην χαλιεσαι! υπομονή και επιμονή! μην αφήσεις ούτε μία μέρα να περνά χωρίς να ψάχνεις!φιλια!

      Διαγραφή
  7. πολυ ωραιο το ποστ σου ποσο @@@@@ ο υπεύθυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσεις να πεις τη γνώμη σου για το post :-)

Follow Us

Follow Me on Pinterest Ακολουθήστε τον πίνακα my blog του MyNonBoringWorld στο Pinterest. Follow
Instagram

My instagram life...follow