ΙΚΕΑ...Αξίζει????

Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2015

Γεια σου!

Ήθελα πολύ να κάνω ένα post για το, γνωστό σε όλους, κατάστημα IKEA. Να ξεκαθαρίσω ότι το post είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη και δεν προσπαθώ ούτε να διαφημίσω, ούτε να δυσφημίσω το κατάστημα. Βέβαια εδώ μιλάμε για εταιρία γίγαντα. Δε νομίζω να μπορεί εύκολα να δυσφημιστεί, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερη διαφήμιση από κάποιον. Δεν θα πω πολλά για το τη φιλοσοφία της εταιρίας, την κοινωνική ευθύνη, την τεράστια ποικιλία, κλπ. Αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε από το site. Θα σταθώ σε 2-3 άλλα σημεία....

Το πρώτο πράγμα που θα απασχολήσει το post μου είναι το franchise της μητρικής εταιρίας ΙΚΕΑ, στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά τα καταστήματα ΙΚΕΑ είναι 313 σε 38 χώρες (πηγή) τα οποία ανήκουν σε μία μητρική εταιρία, την ΙΚΕΑ, που είναι σουηδικής προέλευσης και εδρεύει στην Ολλανδία. Με μόνη εξαίρεση την ΕΛΛΆΔΑ. Το 1999 ο Όμιλος FOURLIS έφερε την ΙΚΕΑ στην Ελλάδα (πηγή) αγοράζοντας το "franchise" της ξένης εταιρίας. Δηλαδή η εταιρία στην Ελλάδα ανήκει σε αυτόν τον όμιλο και όχι στη μητρική της. Το θέμα είναι όμως ότι στην Ελλάδα η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται είναι διαφορετική από τα άλλα καταστήματα και πολλές φορές τα προϊόντα ενώ είναι ίδια, είναι πιο ακριβά. Έτσι, λοιπόν, η σχέση ποιότητας-τιμής δεν είναι πάντα σωστή στα ελληνικά καταστήματα ΙΚΕΑ. 

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν πολλές καλές προσφορές αλλά και πολλά υπερεκτιμημένα προϊόντα. Το θέμα είναι να μπορέσεις να καταλάβεις τί αξίζει και τί όχι να αγοράσεις από εκεί, και όχι να πας να πάρεις από καναπέ και κρεββάτι μέχρι μαχαιροπίρουνα και τηγάνια. Να σαι σίγουρη ότι θα πληρώσεις τα διπλά. Ο κατάλογος ΙΚΕΑ, είναι ένα φοβερό εργαλείο για να μελετήσεις και να αποφασίσεις τί αξίζει και τί όχι, αλλά παράλληλα και να πάρεις ιδέες για τη διακόσμηση του σπιτιού σου. (Αχ γιατί δεν μου έχει έρθει ακόμα ο νέος κατάλογος;;;)

Θα έχεις προσέξει σίγουρα ότι στα ΙΚΕΑ μπαίνεις και αν δε φτάσεις στο νήμα του τερματισμού δεν βγαίνεις. (Σου επιτρέπουν διάλειμμα στο εστιατόριο τους). Τί και αν πήγες για ένα στρώμα, τί κι αν πήγες για ένα σερβίτσιο, θα περάσεις απ' όλα και θα τα δεις ΌΛΑ! Αυτό φυσικά έχει να κάνει με το έξυπνο marketing και το έχουν εφαρμόσει κι άλλες αλυσίδες καταστημάτων (π.χ Jumbo). Βάζει τον πελάτη στη διαδικασία να δει όλα τα προϊόντα είτε είχε σκοπό να τα δει και να τα αγοράσει είτε όχι και με αυτόν τον τρόπο φυσικά ο πελάτης "παρασύρεται" σε παραπάνω αγορές. (είμαι κι εγώ από αυτούς τους πελάτες).

Τέλος, ήθελα να επισημάνω την διαδικασία DIY που πρέπει να κάνεις για ότι αγοράσεις. Αυτό έχει το θετικό ότι μπορείς να γλιτώσεις την μεταφορική, αφού όλα είναι τόσο μικρά συσκευασμένα που χωράνε και στο αμάξι. Όμως όλα έχουν το τίμημά τους. Η διαδικασία συναρμολόγησης δεν είναι εύκολη. Ειδικά αν έχεις αγοράσει πάνω από δυο πράγματα. Άρα θα χρειαστείς πάρα πολύ χρόνο, κόπο αλλά και εργαλεία για να συναρμολογήσεις τα πραγματάκια σου και μπόλικη τύχη για να μην χάσεις καμιά βίδα (τις βάζουν ακριβώς στα σακουλάκια). 

Μετά από αγορές που έκανα για το καινούργιο μου σπίτι θα έλεγα πως έπρεπε να πληρώσω το έξτρα ποσό για να έρθουν σπίτι να μου συναρμολογήσουν αυτά που αγόρασα. Να ναι καλά ο μπαμπάς που με βοήθησε πάντως..χιχι

Θέλω να μάθω στα σχόλια τη δική σου άποψη για τα καταστήματα ΙΚΕΑ. Τί αγαπάς και τί όχι από τα καταστήματα αυτά;



Σε φιλώ..Μ






You Might Also Like

25 σχόλια

  1. Τι είπες τώρα? Πραγματικά δεν ήξερα για το franchise και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συμφωνώ ότι τα περισσότερα έπιπλα είναι υπερεκτιμημένα σε τιμές για την ποιότητα που προσφέρουν και με τα ίδια χρήματα ή ίσως και λίγα παραπάνω παίρνεις από επιπλοποιό (που μπορεί και αυτό να είναι εισαγώμενο αν και θα σου πει ότι το έφτιαξε στο εργαστήριο του... ) καλύτερο καναπέ κ.λ.π
    Η συναρμολόγηση πολλές φορές είναι πονοκέφαλος αλλά άκουσα πως σε αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο ανταγωνισμό από τα praktiker που πραγματικά είναι παιχνίδι για καλούς παίκτες!
    Μου αρέσουν πολύ αυτά τα ποστ! Να κάνεις και άλλα παρακαλώ αγαπημένη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα και απο πρακτικερ πηρα μια παππουτσοθηκη μεχρι να την φτιαξω μ ρθε να την πεταξω απ το παραθυρο!! χαχα !! σε ευχαριστω γλυκουλααα! σε φιλώ

      Διαγραφή
  2. Θα σταθώ στο εξής που έγραψες: "Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν πολλές καλές προσφορές αλλά και πολλά υπερεκτιμημένα προϊόντα." θα συμφωνήσω μαζί σου! Η διαδικασία συναρμολόγησης, εντάξει είναι πονοκέφαλος αλλά αν ξέρεις λιγάκι και πιάνουν και λίγο τα χέρια σου, γίνεται πιο εύκολη. Δεν έχω πάρει κάτι το φοβερό από τα ΙΚΕΑ αλλά έχουν πάρει συγγενείς και φίλοι. Καλύτερα να κάνεις πάντα έρυνα αγοράς πριν καταλήξεις σε κάποιο ΙΚΕΑ. Πάντως, ένα καλό που έχει είναι η καφετέρια-εστιατόριο που συχνά-πυκνά, λόγω πάντα κάποιας δουλειά θα με βρει να πίνω τον καφέ μου και να τσιμπίσω κάτι και να γράφω στο laptop μου.
    Πολύ ωραίο και χρήσιμο post κουκλίτσα μου. Να κάνεις κι άλλα τέτοια!
    Σε φιλώ και να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελα!!! Δεν το ηξερα οτι εχουν αγορασει το franchise! Εχω επιπλα ικεα αλλα δεν ειναι κ τα καλυτερα απο αποψη ποιοτητας. Αλλα οταν ψωνιζεις σαν εργενισσα δεν σκεφτεσαι τοσο το μελλον οσο το οικονομικο. Τωρα δε με τα παιδια δε τολμαω να τ´αλλαξω ισα ισα που δε με νοιαζει αν κανουν κ ζημια. Αλλα οι επομενες αγορες σε επιπλα θα ειναι σαφως αλλου. Παντως διακοσμητικα και τετοια αγοραζω ακομα. Κι οντως καποια ειναι υπερεκτιμημενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρκετος κοσμος δεν το γνωριζει γτ ειναι εξαιρεση μονο για την Ελλαδα!!! αυτο π μου αρεσει πολυ απο διακοσμητικα ειναι τα κεριά!! ειναι τελεια και οικονομικα! φιλιά

      Διαγραφή
  4. Δεν ήξερα αυτό που είπες για το franchise, αλλά μου έχει κάνει εντύπωση που υπάρχουν καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα τα οποία δεν είναι ΙΚΕΑ ουσιαστικά δλδ έχουν ελάχιστα πράγματα και τα υπόλοιπα τα έχουν μόνο κατόπιν παραγγελίας όπου επιβαρύνεσαι εσύ με τα μεταφορικά, δε μιλάω για τα καταστήματα σε Αθήνα /Θεσσαλονίκη αλλά για επαρχία (Χανιά, Κομοτηνή).
    Μου αρέσει να κάνω βόλτα στα ΙΚΕΑ(αν και είναι κάτι που κάνω σπάνια) και δε μπορώ να πω ότι παρασύρομαι παρόλο που κάνω όλη τη γύρα καθώς είναι έτσι διαμορφωμένο το κατάστημα. Πρόσφατα αγόρασα ένα υπέροχο κουτί αποθήκευσης καλλυντικών και δύο επιφάνειες κοπής που ήθελα και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη μέχρι στιγμής. Δεν έχω αγοράσει όμως πολλά πράγματα από'κει, και δεν ξέρω καθόλου τι παίζει με τα έπιπλα, δεν έχω πάρει τίποτα σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μου αρεσει που καταπιανεσαι με διαφορα θεματα και χαρηκα πολυ που βρηκα την αφορμη μεσα απο το αρθρο σου να μιλησω για αυτο το θεμα! αυτο που εχω να πω ειναι οτι δεν το προτιμω καθολου,περα απο την εκνευριστικη πολιτικη που εχουν στο μπες βγες αλλα και στη συναρμολογηση.δεν υποστηριζω καθολου την ποιοτητα των επιπλων αλλα και των αλλων ειδων τους. πιστευω πως αξιζει να αγορασεις ενα επιπλο απο εναν μικρο παραγωγο της γειτονιας σου γιατι στην ουσια θα εξοικονομησεις χρηματα μιας και θα σου κρατησει πολυ περισσοτερα χρονια. θα ενισχυσεις την τοπικη οικονομια και θα εχεις ενα μικρο εργο τεχνης! δεν θα εβαζα ποτε σπιτι μου κατι που κυκλοφορει ευρεως σε αλλα εκατομμυρια σπιτι....ειναι μια απο τα ιδια και δεν εχει κανενα γουστο! εγω λοιπον προσωπικα ειμαι καθετα αντιθετη στο να ψωνιζω απο τετοια καταστηματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω Αngie μου!
      Συμφωνω με το επιχειρημα σου για την ενισχυση της αγοράς της γειτονιας. Ποσο μαλιστα οταν τα προϊόντα ειναι πιο ποιοτικα και πολλες φορες και πιο οικονομικα!!!

      Διαγραφή
  6. Αγόρασα κάτι συρταριέρες... Δεινοπάθησα να τις συναρμολόγησω.... Έλειπαν κομμάτια..... Αυτοσχεδίασα και τα ολοκλήρωσα με την βοήθεια καλών φίλων... Οι τιμές σίγουρα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες....
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α δεν το ήξερα αυτό για το franchise, γι' αυτό είναι εδώ ακριβότερα από το εξωτερικό. Γενικά μου αρέσουν τα προϊόντα του ΙΚΕΑ σε εμφάνιση γιατί είναι πολύ μοντέρνα αλλά θεωρώ ότι είναι αρκετά ακριβά για την ποιότητά τους. Είναι όμως πανέμορφα όλα και το στήσιμο στα καταστήματα εκπληκτικό!!!
    By the way, ο κόσμος σου δεν είναι καθόλου βαρετός!!! Το blog σου μου άρεσε πάρα πολύ και έχεις ένα βραβειάκι από μένα!!!
    Δες το εδώ! :)

    http://aurelieswonderland.blogspot.gr/2015/10/liebster-award-vol2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικη αναρτηση, αγαπαω τα ικεα αλλα συμφωνω οτι δεν ειναι ολα καλα γενικα στα παντα πρεπει να ψαχνεις! Αυτο για το franchise δεν το ηξερα κοιτα να δεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ για τα έπιπλα. Είναι ακριβά σε σχέση με την ποιότητά τους, ενώ σε άλλες χώρες τα πάντα είναι σαφώς φθηνότερα!! Εγώ προτιμώ γκατζετάκια για την κουζίνα, διακοσμητικά για το καθιστικό και κανένα μπιχλιμπίδι ή σετάκια φαγητού για τα παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς δεδομένου ότι ο όμιλος Fourlis είναι υπεύθυνος για τις τιμές δεν μπορεί κανείς να το "φορτώσει" ως λάθος της μητρικής εταιρείας... Επίσης, όλα τα καταστήματα της αλυσίδας έχουν το ίδιο στήσιμο με το δικό μας για το λόγο που ανέφερες και μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που υιοθετούν τον ίδιο τρόπο στησίματος (βλέπε Jumbo)!! Έπειτα, όντως υπάρχουν αρκετά υπερεκτιμημένα προϊόντα τα οποία ακολουθούν τον νόμο της Προσφοράς και της Ζήτησης... Εμένα σχεδόν όλο μου το σπίτι είναι ΙΚΕΑ γιατί δεν θεωρώ ότι πρέπει να πληρώσω ιταλικά προϊόντα πλασαρισμένα σαν ελληνικά που πολλά καταστήματα προσπαθούν να πασάρουν... Όσον αφορά τη συναρμολόγηση μπορεί να αποδειχθεί μπελάς ωστόσο αν ασχοληθείς λίγο τα καταφέρνεις...
    Όπως και να έχει δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα τραβηχτεί ποτέ από την ΙΚΕΑ για τον απλούστατο λόγο ότι η σχέση τιμής-ποιότητας είναι καλή έστω και για τα δικά μας δεδομένα...
    Ωραίο άρθρο btw και ελπίζω να μην σε κούρασα!!
    https://cultfeel.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν νομιζω οτι υπάρχει ανθρωπος που να μην έχει πάρει έστω και ενα πακέτο χαρτοπετσέτες απο το ΙΚΕΑ.
    Στις μερες αυτες τις καπως δυσκολες οικονομικα, θα πρεπει να εχουν στραφει ακομη περισσοτεροι στο ΙΚΕΑ για την επιπλωση τους.
    Απο την αλλη οτι πληρωνεις παιρνεις... πχ εχω παρει τραπεζακι σαλονιου παμφθινο το οποιο ομως ειχε ημερομηνία λήξης. Παρ ολα αυτα τα εβγαλε τα λεφτά του χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποια πράγματα αξίζουν πολύ. Εγώ είχα πάρει καρέκλες κ τραπέζι για κουζίνα σύνολο 100ευρω όλα κ τα χω ήδη 6-7 χρόνια!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραίο Post.Μόλις χθες σε ανακάλυψα.Έχεις δίκιο και όσο για το franchise, τώρα κατάλαβα γιατί είναι πιο ακριβά τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα Ikea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς ήρθες!!!! Ναι, εδώ στην ελλαδα ρέει άφθονο το χρήμα. Χαχα φιλιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οχι επιπλα κουζινας απο το ΙΚΕΑ. μονο σε αξιοπιστες και γνωστες εταιρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσεις να πεις τη γνώμη σου για το post :-)

Follow Us

Follow Me on Pinterest Ακολουθήστε τον πίνακα my blog του MyNonBoringWorld στο Pinterest. Follow
Instagram

My instagram life...follow